Столтенберг: Путин не планира мир, а още война

Русия
13:45 - 21 Февруари 2023
1185
Столтенберг: Путин не планира мир, а още война

Никой не знае как ще приключи войната в Украйна, но "няма признаци", че руският президент Владимир Путин "е променил амбициите си", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава СиЕнЕн.

"Виждаме обратното. Той не планира мир. Той планира още война", заяви Столтенберг. 

По думите му наблюдаваме как Русия започва настъпателни операции. Генералният секретар на НАТО посочи, като пример, боевете в Източна Украйна, по-специално в град Бахмут.

"Дали това е голямата пролетна офанзива, или е просто прелюдия към нея, е малко трудно да се каже. Но те изпращат все повече и повече войски и все повече и повече оръжия", добави той.

Столтенберг подчерта, че Русия се опитва да компенсира лошото оборудване и логистика с повече войски. Нещо, което той описа като "хвърляне на вълни от хора по отбранителните линии". Вид битка, която не е виждана от Първата световна война.

"Ако не ви интересуват толкова много човешките животи, тогава просто хвърляте повече и повече", отбеляза той, като добави, че въпреки че не е ясно как ще приключи конфликтът, това, в което е сигурен, е важността на военната подкрепа на Запада за Украйна.