Столтенберг: Украйна има право да атакува военни цели в Русия

Украйна
14:17 - 07 Юни 2024
1921
Столтенберг: Украйна има право да атакува военни цели в Русия

Според международното право Украйна има право да атакува военни цели в Русия, за да се защити. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещението си в Швеция - новият член на алианса.

"Украйна има право на самоотбрана", каза Столтенберг на пресконференция с шведския премиер Улф Кристерсон във военна база близо до Стокхолм. Той е категоричен, че правото на самозащита включва и правото да се поразяват легитимни военни цели на територията на атакуващата страна. 

"Това е нападателна война, която Москва започна срещу мирна, демократична съседна страна, Украйна, която в нито един момент не е била заплаха за Русия", каза още Йенс Столтенберг.

Припомняме, че на 5 юни руският президент Владимир Путин зави, че удари срещу Руската федерация с участието на западни държави означават пряка война, на която Москва ще реагира.

Този коментар идва, след като повечето държави, доставящи оръжие на Украйна, оттеглят забраните си да се поразяват военни цели на територията на Русия с техни оръжия.

САЩ също разреши на Украйна да използва американско оръжие за удари по руска територия, граничеща с Украйна в района на Харков. Това решение е резултат от руското настъпление към Харков, което според анонимни коментатори от американската администрация има за цел да повиши отбранителната способност на украинската армия и да създаде система за сдържане, предотвратявайки ескалация на конфликта.