Столтенберг: Украинците постепенно печелят позиции

Украйна
15:34 - 28 Септември 2023
1805
Столтенберг: Украинците постепенно печелят позиции

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на необявено посещение в Киев, каза в четвъртък, че украинските сили "постепенно печелят позиции" в контранастъплението си срещу руските сили.

Говорейки на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, Столтенберг също каза, че руските войски се бият за "имперските заблуди" на Москва.

"Украинските войски водят ожесточени битки, но постепенно напредват. Всеки метър, който украинските войски връщат, е метър, който Русия губи... Москва се бори за империалистически заблуди", цитира DW Столтенберг (в регистъра на "чуждите агенти").

Зеленски каза на пресконференция, че членството на Украйна в НАТО е само въпрос на време, "Днес се проведе разговор между де факто съюзници. И е въпрос на време Украйна да стане член на алианса. Правим всичко, за да доближим това време."

Столтенберг обяви, че НАТО вече има всеобхватни рамкови договори с оръжейни компании на стойност 2,4 милиарда евро за ключови боеприпаси, включително 1 милиард евро твърди поръчки.

Той каза, че подобни договори ще позволят на членовете на НАТО да попълнят своите изчерпани запаси, като същевременно ще продължат да доставят на Украйна боеприпаси, ключов фактор във войната.

Столтенберг също осъди руските удари близо до границата на Украйна с членката на НАТО Румъния. Той каза, че няма доказателства подобни удари да са умишлена атака срещу Румъния, но ги определи като "безразсъдни" и "дестабилизиращи".