Стопани крият прасетата в спални

Най-страшно ще бъде, ако съчетаем африканската чума по свинете с политическа глупост, заяви Томислав Дончев след срещата с Румен Радев

Актуални новини
19:00 - 31 Юли 2019
3548
Стопани крият прасетата в спални

Няма възможна мярка по отношение на африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред. Това каза пред журналисти днес след срещата при президента Румен Радев с представители на институциите, ангажирани с овладяване на кризата в сектор свиневъдство, вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев посочи, че са запознали президента с всичко, което е планирано да се случи през следващите дни и седмици и то е срещнало неговата подкрепа. По думите на вицепремиера президентът смята, че действията са правилни, предава БТА.

"Голямата опасност тук е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. Когато някой обикаля и ви казва "няма чума", това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населени места да не ни съдействат", коментира Томислав Дончев. Той посочи и случаи, при които прасета се укриват в спалните от проверяващите.

"Особено нощем в 20-километровата зона по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село", каза Дончев.

Вицепремиерът заяви още, че вярва в българските ветеринарни власти и мерките, които те предприемат, са адекватни. Осигурена е и необходимата степен на междуинституционално взаимодействие, т.е. БАБХ има подкрепата и на МВР, и на МО, и на МОСВ, и на другите министерства, където е необходимо.

Вицепремиерът отправи призив към всички политици, независимо от ранга им, към кметовете на кметства, на общини и общинските съветници - да бъдат съпричастни към мерките, които се вземат. Той каза, че има проблем с кметовете на населени места, които не съдействат достатъчно и често отправят противоречиви послания към хората.

"Най-страшно ще бъде, ако епидемията на африканска чума по свинете я съчетаем с политическа глупост", посочи още Томислав Дончев.