СТОПЛЯНЕ? Ива Митева видя Лорер като премиер

Министърът на иновациите и растежа имал опит и знания за поста

Общество
11:35 - 17 Юли 2022
3961
СТОПЛЯНЕ? Ива Митева видя Лорер като премиер

Дали има стопляне на отношенията между ИТН и ПП? Поне може да се мисли в тази посока покрай думите на Ива Митева, че „ако има правителство с третия мандат, то трябва да го оглави представител на "Продължаваме промяната", каза пред Нова телевизия депутатът от "Има такъв народ".

Тя описа желания кандидат като балансирана личност, която ще успее да обедини четирите парламентарни групи, която има опит и може да разговаря с всички. Запитана дали доскорошният председател на Народното събрание Никола Минчев отговаря на тези характеристики, отговори със "защо не", но добави, че има и други. Лично мнение на Митева е, че е подходящ сегашният министър на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер, който имал опит и знания за поста.

Очаква се в началото на идната седмица президентът Румен Радев да посочи политическата сила, на която да връчи третия мандат за съставяне на правителство след неуспеха на двете най-големи партии в парламента - "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. И БСП, и "Има такъв народ", и "Демократична България" са заявили готовност да опитат.

Митева каза, че парламентарната група на "Има такъв народ" ще подкрепи в пленарната зала на първо четене проектозакона за реформиране на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Гласуването се сочи за знаково доколко бъдещото управление ще може да разчита на коалиционните партньори. Едновременно с това Митева разкритикува проекта като "писан на коляно" и настоя за съществени корекции между двете четения. Запитана дали това не означава отлагане, отговори: "Ще го преработим така, че да се изпълни изначалната цел".

Попитана дали "Има такъв народ" ще подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на антикорупционния орган, Митева отговори, че има и други подходящи хора и отказа да обсъжда кандидатури преди да е ясно кои ще са министрите.

На въпрос не е ли парадокс това, че "Има такъв народ" се оттегли от управлението заради Северна Македония, а се връща в коалицията в момент, в който парламентът в Скопие одобри т. нар. френско предложение, отговори, че "на този етап можем да бъдем спокойни".