Стотици арести на видни интелектуалци в Кашмир

Десетки хиляди индийски военни наложиха стриктен полицейски час

Свят
12:30 - 08 Август 2019
1732
Стотици арести на видни интелектуалци в Кашмир

Над 500 души бяха задържани в индийския щат Кашмир при най-новия опит за смазване на опозицията след като дясноцентристкото правителство в Ню Делхи отне автономията на района, съобщава АФП.
Университетски преподаватели, бизнесмени и активисти са сред 560-те арестувани и отведени в току-що откритите центрове за задържане. Някои от задържаните са изведени от домовете им при среднощни операции на полицията в градовете Шринагар, Барамула и Гуез.

Арестите идват на фона на очакваното обръщение към нацията на премиера Нарендра Моди, който трябва да обясни решението на своето хиндуиско-националистическо правителство да отнеме 70-годишния специален статут на региона с президентски декрет.

Парламентът също одобри закон, с който раздели региона, в който се води въоръжен конфликт срещу индийското управление от 1989 година – на две територии, които преминават под директното управление на Ню Делхи.

Десетки хиляди индийски военни наложиха стриктен полицейски час – който включва: никакъв интернет достъп и мобилни комуникации и налага ограничения на движението по улиците, които обикновено гъмжат от туристи.

Анализатори предупредиха, че в долината на Кашмир се очаква съпротива срещу едностранното правителствено решение в момента, в който рестрикциите бъдат вдигнати, което се очаква да стане по време на започва започващият в понеделник мюсюлмански празник Курбан байрам.

Късно в сряда индийската агенция за авиационна сигурност издаде предписание към летищата в страната да затегнат сигурността „тъй като гражданските аерогари са най-лесната мишена за терористични атаки“ на фона на напрежението в Кашмир.

Решението за отнемането на автономията на Кашмир предизвика и реакция от страна на съседен Пакистан, който обяви, че прекъсва дипломатическите отношения с Делхи. Отговорът на Ню Делхи към Исламабад беше, че Кашмир е „вътрешен въпрос“, който не го касае. Пакистан обаче предупреди, че ще отнесе въпроса към Съвета за сигурност на ООН.
Исламабад също има претенции към Кашмир и води две войни с Индия за контрола над живописния Хималайски регион.