Стотици арестувани по време на протестите във Венецуела

Свят
11:38 - 31 Юли 2024
688
Стотици арестувани по време на протестите във Венецуела

Хиляди се събраха в центъра на столицата Каракас, за да покажат, че се противопоставят на твърдението за победа на президента Николас Мадуро, като мнозина казаха, че няма да спрат, докато няма ново правителство. Други казаха, че това ще бъде постигнато само ако силите за сигурност се присъединят към опозиционните протестиращи.

Въпреки това военните и полицията остават лоялни към Мадуро и използват сълзотворен газ и гумени куршуми за да разпръснат протестиращи, пише "Си Ен Ен".

Местните власти съобщиха, че около 750 души са арестувани. Две водещи неправителствени организации в страната твърдят, че най-малко 16 души са били убити при сблъсъци в цялата страна след вота в неделя, според правозащитната група Foro Penal и проучване на болници. Сред загиналите има един войник, съобщиха от министерството на отбраната

Във вторник министърът на отбраната на Венецуела определи протестите като "преврат".

Заобиколен от въоръжени войски, генерал Владимир Падрино прочете изявление, в което се казва, че президентът Николас Мадуро има "абсолютната лоялност и безусловната подкрепа" на военните.

Главният прокурор на Венецуела, който е близък съюзник на Мадуро, каза, че войник е бил убит по време на антиправителствените протести.

Опозиционният лидер Мария Корина Мачадо призова протестите да бъдат мирни.

"Трябва да продължим по мирен начин. Не трябва да попадаме на провокациите, които правителството ни е поставило. Те искат да накарат венецуелците да се изправят един срещу друг", каза тя.

"Нашият кандидат спечели 70% от гласовете. Ние обединихме една страна, венецуелците, които някога са вярвали в Мадуро, са с нас днес."

Един антиправителствен протестиращ, който не пожела да бъде назован, защото се страхуваше от последствия от силите за сигурност, каза пред BBC, че са видели доказателства за изборна измама.

"Абсолютно сме сигурни, че изборите бяха откраднати. Работех в избирателна кабина. Правителството не го признава, спряха всички преброявания на вота по средата на нощта. Те не искат светът да знае, че са загубили", казаха те.

Протестът избухна, след като ръководителят на Националния избирателен съвет (CNE) - който е член на партията на Мадуро и е работил като негов правен съветник - обяви президента за преизбран за трети пореден мандат.

CNE обяви по-рано, че Мадуро е спечелил с 51% от гласовете, пред Едмундо Гонзалес с 44%.

Избирателният съвет обаче досега не е публикувал подробни резултати от гласуването, които според опозицията показват, че обявеният от CNE резултат е бил измамен.

Регионалният орган за Северна и Южна Америка, Организацията на американските държави (OAS), обвини правителството на Венецуела в пълно изкривяване на резултатите.

Опозиционната коалиция, подкрепяща Гонзалес, заяви, че е успяла да прегледа 73,2% от резултатите от гласуването и поддържа, че е потвърдила, че Гонзалес е победител с голяма разлика.

"Имаме записи, показващи нашата категорична и математически необратима победа", каза Гонзалес.

В понеделник обаче CNE обяви, че всички гласове са били преброени и Мадуро е победител.

Междувременно главният прокурор Тарек Сааб, дългогодишен съюзник на Мадуро предупреди, че арестуваните ще бъдат обвинени в "съпротива на власт и, в най-сериозните случаи, в тероризъм".