Стотици българи почетоха паметта на Априлци

Преди 143 години в историческата местност "Оборище" се взема решение за всенародно въстание

Актуални новини
12:36 - 02 Май 2019
1365
Стотици българи почетоха паметта на Априлци

Стотици българи се събраха в четвъртък на събор-поклонение в историческата местност "Оборище", където преди 143 години Първото българско Велико народно събрание взема решение за всенародно въстание.

На събитието присъства и председателят на парламента Цвета Караянчева, която изрази своето вълнение от духа, който носи мястото.

„Тук са положени основите на парламентарната демокрация. Тук нашите духовни първенци приемат, че занапред съдбините народни ще бъдат решавани с вишегласие”, каза в словото си Караянчева. Тя припомни думите на Захари Стоянов, който в "Записки по българските въстания" нарича делегатите "ангели с най-чиста съвест".

„И днес, коленичейки в нозете им, длъжни сме да съхраним духа на съгласието, на държавността, на градивната обществена енергия. Да се осланяме винаги първо на съвестта си и заедно да решаваме общонародните работи”, подчерта в заключение председателят на Народното събрание.

По традиция пред паметника на първите народни представители бе отслужен молебен. Бяха положени венци и цветя от държавни, общински и културни институции.