Стотици демонстранти развяват знамена по улиците на Каталуния

Отмениха мача "Барселона" - "Реал Мадрид" на 26 октомври заради протестите

Актуални новини
15:38 - 18 Октомври 2019
2132
Стотици демонстранти развяват знамена по улиците на Каталуния

Стотици излязоха на улицата в Каталуния, за да се включат в протестни шествия срещу осъждането на деветима сепаратистки лидери на затвор заради участието им в неуспешен опит за отцепване на областта от Испания през 2017 г., предаде Ройтерс.

Демонстрантите развяваха знамена в подкрепа на независимостта на Каталуния и скандираха "Свобода за политическите затворници". Петък е петият пореден ден на протестите в испанската автономна област.

Недоволните планират да стигнат до областната столица Барселона по-късно днес. Някои от протестите тръгнаха в сряда от различни места в Каталуния.

От съображения за сигурност, от Испанската футболна федерация информираха, че домакинският мач на "Барселона" срещу "Реал Мадрид" на 26 октомври е отложен. Главни пътища в Каталуния бяха блокирани, а някои основни улици в Барселона бяха затворени за движение в очакване на шествията. Влаковете в областта и метрото в града работят с разреден график заради стачка, свикана от подкрепящи независимостта профсъюзи.

Летище "Ел Прат" в Барселона вече работи нормално, макар че отмени около 150 полета тази седмица, барикадирано от хиляди демонстранти, заявиха от испанското министерство на развитието. Испанската авиокомпания "Вуелинг" каза, че около 36 нейни полета са отменени днес заради стачката.

Кметството на Барселона заяви, че от началото на протестите в понеделник са подпалени 700 контейнера за отпадъци, а градът е понесъл щети за над 1,5 милион евро.
Катедралата "Саграда Фамилия" в Барселона беше затворена заради сепаратистките протести, каза неин служител.