Стотици фермери влязоха във Прага с трактори

ЕС
12:37 - 19 Февруари 2024
1111
Стотици фермери влязоха във Прага с трактори

Над 500 чешки фермери с трактори, тежкотоварни автомобили и големи селскостопански машини се събраха днес пред министерство на земеделието в Прага, за да протестират срещу нарастващите разходи и екологичните разпоредби на ЕС, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Въпреки че много улици в центъра на града бяха блокирани, големият транспортен хаос беше избегнат, тъй като властите предупредиха пътуващите предварително да използват обществения транспорт, а не собствените си превозни средства, допълва осведомителната агенция.

Протестната акция е насочена срещу Зелената сделка на ЕС, която има за цел постигане на климатична неутралност в блока до 2050 г. Фермерите заклеймяват правилата, свързани с инициативата, като прекалено тежки и бюрократични.

Действията на протестиращите са насочени и срещу правителството в страната, като те настояват пред премиера Петр Фиала за повече субсидии и по-малко административни пречки.

Министърът на земеделието Марек Виборни каза пред чешката новинарска агенция ЧТК, че иска да преговаря със земеделците, а не да има протести, които блокират чешката столица. Той също така заяви, че фермерите имат политически дневен ред.