Стотици гей двойки се венчаха в Тайван

Държавата узакони еднополовите бракове преди седмица

Новини
12:14 - 24 Май 2019
1967
Стотици гей двойки се венчаха в Тайван

Стотици гей двойки се венчаха днес в Тайван, след като страната стана първата в Азия, която легализира еднополовите бракове.

Очаква се поне 300 двойки да се обвържат официално в деня на влизане в сила на нов закон, който парламентът прие преди седмица.

Нетърпеливи двойки се заредиха пред офисите за узаконяване на отношенията им още преди официалното отваряне в 8,30 ч местно време. Половината гей двойки ще се оженят в столицата Тайпе.

Целемониите се провеждат след близо три десетилетия борба за узаконяване на еднополовите бракове в Тайван. На 17 май местният парламент одобри правителствен законопроект, съгласно който съюзите между двойки от един и съши пол се определят като бракове.

Консервативните противници настояваха специфичните партньорства да се наричат „еднополови съюзи” или „еднополови семейни отношения”.

Над 70% от населението на Тайван не одобрява гей браковете, показа референдум, проведен миналия ноември. Година по-рано най-висшата съдебна инстанция в страната постанови, че Гражданският кодекс е неконституционен, тъй като не признава еднополовите бракове.

Щастлива гей двойка показва сватбеното си свидетелство