Стотици хиляди на гей парад в Сао Пауло

В Бразилия е много високо нивото на насилие срещу хомосексуалисти

Свят
11:05 - 24 Юни 2019
2244
Стотици хиляди на гей парад в Сао Пауло

Стотици хиляди участваха в един от най-големите в света гей прайд паради - в бразилския град Сао Пауло, първия от избирането на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, известен с хомофобските си изказвания, предаде Асошиейтед прес.

По главния булевард на града преминаха деветнайсет платформи, на които пееха и танцуваха известни бразилски артисти, участниците носеха огромно знаме в цветовете на дъгата, а множеството ентусиазирано реагираше на речите на активисти на ЛГБТ общността, които призоваваха бразилците да се противопоставят на консервативната политика, заляла Бразилия. Някои от участниците в парада носеха плакати с призиви за оставка на Болсонаро. 

Въпреки че прайдът в Сао Пауло е един от най-големите в света, а Рио де Жанейро е добре позната туристическа дестинация за гейовете, в Бразилия е много високо нивото на насилие срещу хомосексуалисти. Според активистката група Гей Баиа 141 души от ЛГБТ общността са били убити в хомофобски престъпления или са се самоубили от между януари и 15 май тази година, което значи средно по един на всеки 23 часа.