Стотици изкачиха връх Странджа

Походът е в чест на шестгодишнината от първото масово изкачване и в подкрепа на борбата на трънчани за чиста природа

Новини
11:35 - 19 Март 2023
3229
Стотици изкачиха връх Странджа

Около 240 души са се включили в традиционното изкачване на връх Стража - първенецът на Парамунската планина, съобщи Румяна Боянова от Трънското туристическо дружество. Походът в края на седмицата е в чест на шестгодишнината от първото масово изкачване на върха, в подкрепа на борбата на трънчани за чиста природа, съобщава БТА.

Началото на проявата е започнало от центъра на трънското село Лялинци. Два са били маршрутите на изкачване - кратък и обиколен (кръгов), с различна степен на нотаварване за туристите. Избралите да преминат през втория маршрут са покорили още един планински първенец в региона - връх Любаш на едноименната планина. В края на изкачването всички туристи са се събрали на връх Стража.

Освен опитни, екипирани и подготвени участници, във вчерашната инициатива са се включили и ученици от клуб "Млад планинар" в Петрич. "Малките планинари не срещнаха никакви трудности с положителната денивелация от хиляда метра и предизвикателния терен по склоновете на Любаш и Стража.", коментира Боянова.

На първото масово изкачване на върха преди шест години близо 700 души от цялата страна подкрепиха каузата за съхраняване на красотата на Трънския край, а изкачването бе водено от алпиниста Боян Петров.

След това бе създадено Трънското туристическо дружество, а от 2018 г. неговите членове решиха ежегодно да изкачват връх Стража в средата на март. Традицията беше прекъсната по време на ковид пандемията и възобновена миналата година.