Стотици изпратиха Анжел Вагенщайн

Общественикът и режисьор си отиде на 100 г.

Актуални новини
17:20 - 30 Юли 2023
6899
Стотици изпратиха Анжел Вагенщайн

Десетки се събраха в Централната софийска синагога, за да почетат паметта на писателя, сценарист, режисьор и общественик Анжел Вагенщайн, който почина на 100-годишна възраст. 

"Пепелта е по-достолепна от пясъка, защото е горяла". С тази еврейска поговорка близките на Анжел Вагенщайн описват неговата вяра и непримиримостта му към тиранията. Като участник в партизанското движение преди 1944-та той е осъден на смърт, но смяната на властта спасява живота му. Разказва журналистът Велислава Дърева:

"Те не са подозирали, че са го осъдили на живот, богат на книги, на литература, на филми".

"Да помним уроците на историята и да не допускаме едни и същи грешки. На това учи хуманистът Вагенщайн", каза проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом":

"Да бъдем наистина будни и да бъдем много чувствителни към езика на омразата и надигащия се национален популизъм около нас и никога да не оставаме безучастни към страданието на хората в неравностойно положение".

Анжел Вагенщайн е автор на сценариите на над 50 игрални, документални и анимационни филми, на пиеси за деца и възрастни, на романи, сред които "Петокнижие Исаково".