Стотици изпратиха проф. Вучков: Обичахме го, нямаше друг като него (ГАЛЕРИЯ)

Топ
13:17 - 26 Септември 2019
13457
Стотици изпратиха проф. Вучков: Обичахме го, нямаше друг като него (ГАЛЕРИЯ)

Стотици се стекоха в столичния храм „Св. Седмочисленици” днес за последно „сбогом” с яркия и неуморим професор Юлиан Вучков. Интелектуалецът издъхна на 83 години, в неделя, навръх националния празник 22 септември, внезапно покосен от инфаркт.

Църквата бе препълнена най-вече от непознати и за професора, и за роднините му хора - негови верни почитатели, които искрено скърбят за раздялата с любимеца си от телевизионния екран. "Обичахме си го, нямаше такъв като него.", плачеха възрастни жени, които никога не са виждали твореца на живо. Мнозина в църквата споделяха, че за първи път професорът, успявал да събуди със словото си и най-апатичните, мълчи и около него цари тишина.      

Съболезнования край ковчега на професора приемаха неговия полубрат Михаил Петров (крайният вляво) и "хората, които се грижеха до последно за него" по думите на Карбовски - моделката Алина Дуарте и иконома му Виктор

Сякаш по традиция, политици не дойдоха. Единствено соцлидерката Корнелия Нинова дойде да изпрати учения. Един от първите, пристигнали в храма, беше финансистът Кольо Парамов, близък приятел на професора през годините.

Часове наред чакаха столичани, за да се сбогуват с професора

С професора дойдоха да се простят Искра Радева, Христо Гърбов, Велизар Енчев, Милен Цветков, певецът Васил Петров, Фънки.

"Сериозен човек, сериозен мъж. Доказа се във времето като един от най-чистите личности на времето, който успя да пресъздаде прехода в най-естествения му план. Тази голяма истина, която той разкриваше в целия хоризонт във всичките си предавания, доказа, че има поне 5 човека в България, които могат да я назоват лицево, ясно и точно и да разкрият тази истина цялостно. Той е един от петимата. Дано не приемем, че е един от последните", сподели пред Lupa.bg финансистът Кольо Парамов, който бе приятел на проф. Вучков. 

Певецът Васил Петров дойде на опелото с годеницата си

"Той можеше да си позволи да казва всякакви неудобни истини, защото си бе извоювал името на човека-институция.", коментираха негови колеги от списание "Театър", които никога няма да забравят преживяното заедно с яркия и винаги пламенен в тезите си учен. Наследницата му на поста - театроведката Кева Апостолова, се разплака. Тя не скри учудването си, че професора е изпратен в последния си път от "странни хора", които никога не е виждала около него.

Корнелия Нинова бе сред първите, дошли да се сбогуват с проф. Вучков

Йоло Денев дойде с букет за покойника

Искра Радева разказа, че се познава с Юлиан от "над 40 години"

Мартин Карбовски дойде в църквата заедно с Милен Цветков

Съболезнования до ковчега приемаше братът на Юлиан Вучков - актьорът Михаил Петров, а плътно до него бяха хората, които се грижеха за бита на професора - Алина Дуарте и Виктор. "Прави чест на брата на професора, че застана до него за последно, макар да бяха дълги години в лоши отношения", коментираха запознати с драмата в семейството. 

Трима свещеници извършиха опелото на покойника, а множеството запали свещи. Къде ще бъде погребан професорът, коментираха мнозина. Негови близки познати обясниха, че най-вероятно Юлиан Вучков ще бъде положен в гроба на майка си. Други обаче твърдяха, че ученият ще бъде кремиран, а урната му положена в Централни гробища.      

Снимки: Агнес Методиева