Стотици китайски сателити следят военните учения на САЩ и Австралия

САЩ
16:24 - 18 Август 2023
2337
Стотици китайски сателити следят военните учения на САЩ и Австралия

Китай разположи рояк от разузнавателни сателити, за да наблюдава две големи военни учения, включващи САЩ и Австралия, съобщи ABC News.

Съобщава се, че стотици китайски сателити са преминали над Австралия, за да съберат разузнавателна информация от наскоро приключилото учение Talisman Saber .

Австралийската отбранителна фирма EOS Space Systems каза, че сред тези сателити е пекинският Shiyan 12-01, открит да маневрира в позиция под екватора, за да наблюдава военните игри между САЩ и Австралия.

Сателитите Shijian-17 и Shijian-23 също бяха проследени, носейки се на изток, за да наблюдават множество области, където е проведено военното учение.

Освен учението Talisman Sabre, китайските шпионски сателити също наблюдават продължаващите военноморски учения Малабар.

Съобщава се, че над 300 сателита наблюдават дейностите и са натрупали над 3000 летателни часа от началото на Малабар на 10 август.

"Събирахме данни за оптично наблюдение на Земята, наблюдавайки китайски сателити по време на ученията Talisman Sabre и Malabar и това, което показват те, е че има огромна разузнавателна активност по време на тези събития", каза служителят на EOS Space Systems Джеймс Бенет пред ABC News .

Освен това той заяви, че големият брой китайски сателити с ниска орбита над Австралия ще позволи на Пекин да придобие знания за възможностите и оборудването на наземните войски на странтата.

Увеличаващото се сателитното шпиониране на Китай илюстрира нарастващото му присъствие в космоса.

Американски генерал вече предупреди, че Китай остава най-предизвикателната заплаха в космоса поради космическите оръжия, които е тествал и пуснал в действие.

По-рано този месец страната изстреля първия си сателит с радар със синтетична апертура в геосинхронна орбита.

Министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл също каза, че Китай има потенциала "наистина да постави оръжия в космоса" и да нанесе удари по своите противници в случай на конфликт.