Стотици медици на протест: Искаме си парите!

Държавата обеща още 200 млн. лева за болнична помощ

Актуални новини
13:09 - 07 Октомври 2019 (обновена)
3671
Стотици медици на протест: Искаме си парите!

Над 7 хиляди медицински лица от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерския съвет в столицата. За пореден път те поискаха по-достойно заплащане и по-добри условия на труд в общинските лечебни заведения.

Демонстрацията беше подкрепена от националното представителство на КНСБ, което настоя минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева. Съответно стартовата заплата за младите лекари да бъде поне 1100 лева.

"Пари и ред веднага или разпад! Искаме достоен труд днес, утре ще е късно". С тези думи се обърна към протестиращата маса президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Организаторите на протеста смятат, че незабавно трябва да се намери решение на проблемите за всички медици, които са част от системата на здравеопазването у нас.

Протестиращите внесоха декларация с исканията си в администрациите на Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на финансите и в Министерството на здравеопазването.

Те настояха да бъде изпълнено разписаното в Колективния трудов договор през 2018 г. Демонстрантите обясниха, че искат промяна в законодателството, позволяваща на общините и държавата, като собственици на болници да придобият права за доплащане на трудови възнаграждения.

„Заплатите ни са обидно ниски, а увеличение от 50 лева не е това, за което се борим”, категорични бяха медицинските специалисти.

Още миналата седмица от Българския лекарски съюз и от Сдружението на общинските болници обявиха, че няма да подкрепят днешния протест на медиците поради постигнато споразумение по наболелите въпроси с Министерството на здравеопазването.

От своя страна ресорното ведомство гарантира по-добри условия на заплащане и условия на труд на всички медици, които са част от българското здравеопазване.

Искаме поне половината от средствата за здравеопазване - около 2 млрд. лева, да отидат за хората. Това трябва да стане с новия рамков договор. Водени са предварителни разговори и се надявам, че този път ще сме на едно мнение, заяви Димитров.

След срещата си с Кирил Ананиев и Томислав Дончев президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 година ще бъдат заложени поне 200 млн. лева допълнително за болнична помощ.

"Настояваме поне 70% от тях да отидат за заплати", увери Димитров.

Той бе категоричен, че ако това обещание на държавата се спази, няма да има проблем исканите от медиците заплати от 900 лева за сестрите и 1100 лева за лекарите да се спази.

"Обемът дейност в здравеопазването е достигнал таван и тези пари ще влязат като увеличение на клиничните пътеки. Преобладаващата част от тях, поне 3/4, трябва да отидат за персонал, с които, по нашите сметки, ще се покрият нивата по Колективния трудов договор", обясни поетия ангажимент към медиците здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му от общия размер на средствата, който ще се достигне през 2020 г., поне 50% от тях ще бъдат пренасочени за заплати на лекари и здравни работници.

"В новия рамков договор, който се обсъжда в момента, процентно ще бъде договорено колко от тях ще отиде за заплащане на лекарите и колко на професионалистите по здравни грижи, допълни зам. председателят на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Миналата седмица заплатите на сестрите бяха повод за извънредна среща в Министерския съвет. След нея стана ясно, че допълнителните 50 милиона лева ще бъдат осигурени от Здравната каса, а не от държавния бюджет. Синдикатите настояват и бюджетът на Здравната каса за догодина да се увеличи с 600 милиона лева.