Стотици на опашка за последно сбогом с патриарха

Още от 7 сутринта хора чакат за поклонение пред своя духовен пастир

Новини
14:20 - 15 Март 2024
2624
Стотици на опашка за последно сбогом с патриарха

Стотици миряни отдават почит и се сбогуват с патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където за поклонение са изложени тленните му останки.

Огромна опашка от желаещи да се сбогуват с Негово Светейшество се изви от храма и подмина Паметника на Незнайния войн. Хората започнаха да се тълпят още от 7 часа сутринта. 

В 9 часа бяха отворени храмовите порти и ще останат отворени през целия ден, докато има хора, които желаят да се сбогуват с патриарх Неофит.

Ковчегът с тялото на патриарх Неофит е поставен в центъра на патриаршеската катедрала, а около него има бели цветя. Пред ковчега е сложен портрет на Негово Светейшество. В храма присъстват митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, епископи и духовници. За опелото и погребението се

очакват да пристигнат и Вселенският патриарх Вартоломей и делегации на Поместните православни църкви.  

Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на храм „Св. Неделя“, съобщи пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, след като се поклони пред тленните останки на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.