Стотици родители с декларации срещу сексуалното обучение и НПО-беседите

Родителски организации готвят нов мащабен протест в края на месеца срещу "спряната" Стратегия

Общество
15:09 - 10 Септември 2019
9886
Стотици родители с декларации срещу сексуалното обучение и НПО-беседите

Българският родителски централен комитет "Разбунена София" подготвя декларация срещу мерките, залегнали в новите текстове от Закона за закрила на детето, според които децата се определят в риск с мъглява терминология и при неясни обстоятелства. От организацията са категорично против и ранното сексуално образовние.

Това каза в Националния пресклуб на БТА Христо Лафчиев от родителския комитет. Той уточни, че майките и бащите, подписали декларацията, може да я предадат на първия учебен ден - на 16 септември, на класните ръководители и на училищните директори, или да я внесат в деловодството на школата.

От родителския комитет изразиха несъгласие и с това "всяко НПО да може да влиза безконтролно в училище и да има занимания с децата", както и настояха, ако неправителствена организация иска "да влезе в училище, да поиска съгласие от всеки родител".

По информация на Lupa.bg до момента няколко стотин родители само в София са се сдобили с декларацията и са сложили парафите си под нея в готовност да я дадат на класните ръководители на децата си. 

Според текстовете в нея майките и бащите са против ранното сексуално обучение, а единствено са съгласни малчуганите в шести клас да се запознаят с половата система. Освен това те са против споделянето на лични данни на хлапетата в каквито и да е бази данни, включително и към ДАНС, с която наскоро образователното министерство стисна ръце за по-добро сътрудничество. Родителите настояват и децата им да стоят далеч от "семинари" и обучения, провеждани от неправителствени организации, особено когато са финансирани отвън.