Стотици щурмуват Съдебната палата (НА ЖИВО)

Протестът премина в шествие, леви и десни заедно викат: "Оставка", "Боклуци", "Мутри вън"

Топ
19:26 - 09 Юли 2020 (обновена)
5899
Стотици щурмуват Съдебната палата (НА ЖИВО)

Протестът под прозорците на президентството срещу акцията на главния прокурор Иван Гешев премина в шествие и блокира центъра на столицата. Малко след 19,00 часа стотиците, скандиращи "Оставка", "Мафия", "Боклуци" и "Мутри вън", отправени срещу Министерския съвет, започнаха да се движат в посока Съдебната палата. След като се събраха пред сградата те поискаха оставката и на главния обвинител Иван Гешев. 

Исканията им са за правилен прочит на законите и конституцията, както и определяне на конкретен списък от охранявани от НСО лица.

Очаква се шествието да премине по ключовите софийски булеварди и да завърши по традиция на Орлов мост, каквито идеи вече се чуха от демонстрантите.

В протеста участват партийните лидери на ДБ, БСП, бившият омбудсман Мая Манолова, общинари, ексдепутати, емблематични фигури от зората на прехода като бившия премиер Ренета Инджова, придружавана от скандалния отец Дионисий, Александър Томов, както и вечният демонстрант - Йоло Денев. 

Протестиращите се канят от утре да блокират ключови кръстовища в София и пътни артерии в цялата страна.  Десетки коли и камиони на полицията и жандармерията се отправиха към протеста пред Съдебната палата, видяха още репортерите на Lupa.bg.

Лайв видеото е споделено от редакцията на в. "Сега"

Снимки: Агнес Методиева