Стотици социалисти от Пловдив зарязаха БСП

Политика
15:49 - 14 Февруари 2023
2871
Стотици социалисти от Пловдив зарязаха БСП

Петима общински съветници в Пловдив, избрани от листите на БСП и 109 други членове на левицата в града напускат партията, съобщи на брифинг председателят на групата на социалистите в съвета Николай Радев. Освен него БСП напускат още и Ангел Иванов, Добромира Тошева, Тодор Стоилов и Йордан Василев. Групата на левицата има седем представители в общинския съвет в Пловдив, но останалите двама не са политически обвързани лица, твърди Радев.

Причината за напускането на БСП, обявена от Радев е, последният конгрес на левицата, когато след призиви и акция на вътрешнопартийната опозиция за отстраняването на Нинова от председателското място, четиринайсет противници на лидера бяха отстранени от партията.

"Социалистите от Пловдив не бяхме изненадани, защото заседанието доказа всичко, което твърдим още от 2020 г.: фалшифицирани делегатски списъци, противоуставно определяне на помощни органи, манипулиране на гласувания, забрана на свободно изразяване на мнение, противоуставно изключване на социалисти", каза Радев.

Смята се, че групата общински съветници на БСП в Пловдив е свързана с бизнесмена Георги Гергов, който беше изключен от партията. Преди около година в знак на протест срещу Нинова групата на БСП в общинския съвет в Пловдив промени името си на "Автентична лява БСП".