Стоян Михалев: Пеевски може да се появи в кабинета при ротациите

И на ГЕРБ не им е лесно - след тези резултати в техните структури има напрежение

Политика
08:27 - 09 Ноември 2023
2192
Стоян Михалев: Пеевски може да се появи в кабинета при ротациите

Не изключвам такава възможност. Единственото, което изключвам, е ПП-ДБ да бъде част от мнозинство, което подкрепя такъв вариант и такъв сценарий на развитие. Така Стоян Михалев от ПП-ДБ отговори на въпрос на Нова тв дали е възможно при ротациите в правителството след акад. Денков и Мария Габриел да дойде Делян Пеевски.

Има необходимост от такава роля - коментира той ролята на Пеевски като балансьор в сглобката сега.

Знам, че много хора се дразнят от това негово поведение. Ние сме парламентарна демокрация и зад избора на Пеевски стоят значителен брой избиратели. Ние нямаме отношение към тях, те го определят като фактор. Така че той има правото да представлява тези хора и да защитава техните интереси или своя собствен, коментира още депутатът от ПП-ДБ.

От едната страна е ПП-ДБ, а от другата страна е ГЕРБ, но с много сериозен съпорт от ДПС и Пеевски - така депутатът описа "питата" на властта сега. 

За реформите гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ са достатъчни, но има неща, които няма как да минат без допълнителна подкрепа. Но това не може да е залог. Това правителство бе договорено така, че дори самата ротация да не нанесе големи персонални промени, а и да нанася такива, трябва да бъдат договорени между всички, коментира . И напомни, че има конституционна процедура, чрез която се гласува за новия кабинет.

Това е една много трудна конструкция, която тръгна. И не е лесно всеки ден, допълни Михалев. Ако отпаднат основанията за съществуване на това правителство, ние няма да участваме, уточни депутатът.

Очаквам тези предизборни страсти да се успокоят и да се седне на масата, но вече на принципна основа, а не аморфна опозиционност, коментира още Михалев. Той бе категоричен, че не е възможно само ДБ да подкрепят правителство и да се разделят с ПП.

Нормално е да се обсъди дейността на отделните министерства през рамките на този мандат и да се вземат общи решения - ако някъде има проблеми, те да бъдат добре артикулирани, каза още Михалев. Той отказа да оценява отделни министри. Според мен се справят. Цялото правителство се справя в изключително трудна среда - и локална, и международна.

И на ГЕРБ не им е лесно - след тези резултати в техните структури има напрежение, трябва да бъдат успокоени хората. Но трябва да се върнем към важните задачи и конкретните приоритети, които са затлачвани с години, коментира още депутатът от ПП-ДБ.