Стоян Радев и Симеон Лютаков - щастлива гей двойка в "Клетка за пеперуди"

Двамата актьори направиха предизвикателна фотосесия в центъра на Варна, а режисьорът проф. Атанас Атанасов издаде, че по време на репетициите на спектакъла пада голям смях

Култура
22:15 - 25 Септември 2022
12640
Стоян Радев и Симеон Лютаков - щастлива гей двойка в "Клетка за пеперуди"

Провокативната комедия "Клетка за пеперуди" е най-новото заглавие на варненския Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. А талантливите актьори Стоян Радев и Симеон Лютаков се впускат в забавно и предизвикателно театрално пътешествие като влизат в ролята на щастлива гей двойка. Автор на сценичния вариант и постановката по текста на французина Жан Поаре е именият актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ проф. Атанас Атанасов.

Жорж и Албин са стабилна двойка. Живеят заедно от дълги години, отгледали са прекрасно момче и имат общ бизнес - Жорж е собственик на нощния клуб "Клетка за пеперуди", а Албин е звездата на шоуто. Всичко изглежда наред до момента, в който Лоран - синът на Жорж, решава да се ожени и настоява да поканят на вечеря семейството на годеницата му. Хармонията в дома на Жорж и Албин е изправена пред сериозно изпитание, защото бъдещият тъст е строг пуритан с амбиции за политическа кариера...

Симеон Лютаков, Стоян Радев и Недялко Стефанов са едно щастливо семейство в спектакъла на Варненския театър "Клетка за пеперуди"

"Не зная дали красотата ще спаси света, но мисля, че усмивката е някаква спасителна възможност. Срещата ми с екипа на „Клетка за пеперуди“ потвърди тази моя хипотеза. Дължа огромна благодарност за смеха и усмивките, с които ме възнаграждаваха моите колеги. Вярвам, че след спектакъла това ще се случи и с вас…“, споделя режисьорът Атанас Атанасов. Той добавя, че трупата на Варненския театър е превъзходна и се работи великолепно. "Двойката мъже са Стоян и Симеон - двама мъжкари, за които това е едно голямо предизвикателство и пада голям смях по време на репетициите", казва с усмивка режисьорът.

Същевременно екипът на "Клетка за пеперуди" си направи предизвикателна фотосесия из центъра на морската столица и събра погледите на любопитни варненци и курортисти от България и чужбина. Най-атрактивен бе Стоян Радев, който бе в образа на своя герой Албин и бе облечен в ефектни дамски дрехи и с широкопола бяла капела и с бели обувки на високи токчета.

Парижката премиера през 1973 г. на „Клетка за луди“ („La cage aux folles“) - оригиналното заглавие на пиесата, жъне невиждан успех. Авторът Жан Поаре в ролята на Жорж и Мишел Серо в ролята на Албин получават „Наградата на хумористите“. Постановката се радва на над 1800 представления и 1 милион зрители. След Франция пиесата се поставя в Италия, Германия, Аржентина, Венецуела и други страни.

През 1978 г. Едуард Молинаро и Франсис Вебер създават филмов сценарий по пиесата, чиято екранизация с Уго Тоняци и Мишел Серо е отличена с 2 награди „Сезар“ - за най-добър филм на годината и най-добър актьор за Мишел Серо. Следват “Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм и номинации „Оскар“ за режисура, сценарий и костюми.

През 1983 г. композиторът Джери Хърман създава мюзикъл, който се играе 1761 пъти на Бродуей и е удостоен с 6 награди “Тони”. В Европа най-популярна е американската филмова версия "Клетка за птици" на Майк Никълс от 1996 г., с Робин Уилямс и Натан Лейн.

Стоян Радев е в ролята на Албин, Симеон Лютаков е неговият приятел - Жорж, а Недялко Стефанов е техният син - Лоран

В България първата сценична реализация на пиесата е през 2004 г. в Сатиричния театър, със заглавие „Клетка за сестрички“ на режисьора Здравко Митков, с Веселин Ранков и Валентин Ганев в главните роли. 18 години по-късно Атанас Атанасов поставя „Клетка за пеперуди“, в главните роли със Симеон Лютаков, Стоян Радев и Недялко Стефанов в ДТ „Стоян Бъчваров“ във Варна.

Преводът на пиесата е на Иван Панев, сценографията е дело на Петя Стойкова. Композитор и вокален педагог е Петя Диманова, а хореограф - Александър Манджуков. 

В "Клетка за пеперуди" участват и Гергана Арнаудова в ролята на Симон Науба Наумбе - майка на Лоран, Пламен Димитров като г-н Едуард Дюлафоа - баща на Мюриел. Веселина Михалкова е г-жа Камий Дюлафоа - майка на Мюриел. Меглена Везирова е в ролята на Мюриел - приятелка на Лоран, а Станислав Кондов се изявява като Франсис - актьор в клуба.

Константин Соколов като Аломе също играе актьор в клуба. Велизар Емануилов е готвачът в клуба Жакоб, Даниела Виктора е журналистката Евангелия Ксифия, Свилен Стоянов е касиерът на клуба - Табаро. Роберт Ваханян е сервитьор в клуба, а Нейчо Петров-Реджи е Симба До - бял цветнокож.

Стоян Радев като героя си Албин в спектакъла "Клетка за пеперуди"

По думите на проф. Атанас Атанасов в пиесата става дума за две доста различни семейства – едното традиционно, а другото със сексуална ориентация към собствения си пол.

"Българинът, според мен, притежава прекрасно чувство за хумор и може адекватно да оценява нещата. Въпросът е ние с постановки от този тип да не го назидаваме кое как трябва или не трябва да бъде и да му оставяме възможност за избор и собствена преценка. Защото всъщност в пиесата става въпрос за правото на избор.

В хода на действието се разбира, че сватбата между сина на гей двойката и дъщерята на консервативния политик, стремящ се към висок пост в управлението, е възможна, но с цената на много компромиси, които подлагат героите на смешни, дори абсурдни ситуации", коментира режисьорът пред Виолета Тончева.

Проф. Атанас Атанасов поставя във Варненския театър провокативната комедия "Клетка за пеперуди"

„Клетка за пеперуди“ е комедия, но аз не съм привърженик просто на хумора, а на онзи хумор, чрез който авторът, а след него и постановчикът се опитват да разрешат някакви проблеми. Хуморът е основна съставна част на спектакъла, но не е единственото изразно средство.

Важно е след спектакъла зрителят да не забрави посланието, което се опитваме да му предадем, при това да не го забрави бързо, защото сме залети от интернет с огромна доза хумор, къде по-добър, къде по-банален, дори просташки. Целта е някъде под повърхността на хумора да открием съществените неща", анализира проф. Атанас Атанасов.

Според него няма значение дали става дума за семейство с традиционна, или с различна сексуална ориентираност, а за начина, по който отстояваме правото на децата си да живеят собствения си живот.

"Лоран е нормален млад мъж, независимо че е израсъл под грижите на двама мъже. Смешен в случая е другият, бащата на момичето, който не е заинтересован толкова от щастието на дъщеря си, колкото от опасенията за собственото си политическо бъдеще. И за да не попадне в евентуален медиен скандал, ако бъде заснет в гей клуб, той е готов веднага да се преоблече в женски дрехи, за да напусне незабелязан мястото. Чудесен драматургичен обрат, с който много се забавляваме по време на репетициите. Ние, актьорите, обичаме предизвикателствата, обичаме да влизаме в роли, дори когато те са далеч от нашата собствена природа", разкрива тънкостите на актьорския занаят именитият артист, който режисира "Клетка за пеперуди".

"В „Клетка за пеперуди“ за нас съществува едно голямо предизвикателство. Ако появата на дете, куче или котка на сцената винаги е забавна и се отразява положително върху успеваемостта на представлението, появата на мъж актьор в женски дрехи, на което сме свидетели примерно в различни тв риалити формати, също е забавна, но носи и риск.

Рискът да се престъпи границата, да се наруши естетиката и забавното да се превърне в пошло. В случая имаме едно сериозно и стойностно съдържание, което ние трябва да изведем на преден план и да покажем, че зад костюмите на танцьорите и актьорите в гей заведението стоят индивиди със свой човешки морал", казва Атанас Атанасов.

Премиерата на "Клетка за пеперуди" е на 30 септември и на 3 октомври.