Стоянка Мутафова възкръсна в Сатирата (СНИМКИ)

Театърът почете Кака със специален стол и с табелка, Сърменов подари на Муки брошура за актрисата

Топ
16:15 - 05 Февруари 2020
3789
Стоянка Мутафова възкръсна в Сатирата (СНИМКИ)

Сатиричният театър почете днес Стоянка Мутафова със специален стол, на който бе поставена табелка с нейното име. От днес място № 2 на осми ред в голямата зала на Сатирата е запазено за Кралицата на комедията, която почина навръх Никулден два месеца преди да навърши 98 години. Неслучайно е избран стол № 2, тъй като голямата актриса е родена на емблематичната дата 2.02.1922.


Разбира се, на него ще сядат и зрителите, които идват на спектаклите, като всеки, който си билет за този стол ще получава специална брошура за живота и творческия път на Госпожа Стихийно бедствие, разкри директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, който днес представи стола на Кака.


"Както знаете, ние се обръщахме към Стоянка Мутафова с "Како", припомни с усмивка Сърменов. Стоянка бе от хората, които винаги са водили останалите след себе си, добави той.

Комедийната фурия е от създателите на Сатиричния театър през 1957 г. и игра на сцената там до сетния си дъх. Тази година Сатирата ще отбележи 63-ия си рожден ден. Самата Стоянка Мутафова игра на сцената над 70 години, а дори вече и на преклонна възраст не пропускаше премиера в любимия й Сатиричен театър.


"Който си купи билет за това място ще получава специална брошура с нейната снимка, с биография на Стоянка Мутафова, коя е тя, за нейни спектакли, награди, за това какво е направила тя за Сатиричния театър. Към билета има и специален QR код, който като се сканира ви дава богата информация за артиста. В Сатирата сме посветили столове на Катя Паскалева, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Невена Коканова. Всяко едно място е с номер и име и към всяко място има брошура", каза директорът на театъра.


"Винаги съм казвал, че паметта зависи от нас. Как идните поколения ще разберат какво е било преди тях, ако ние не им кажем. Знаете колко бързо всичко се забравя и ако не сме ние тези, които да напомним особено на младите хора кои са създателите на този театър, няма кой да го направи. Много лесно всичко се забравя в това време", добави Калин Сърменов.


Дъщерята на Стоянка - Мария Грубешлиева-Муки също присъства на своеобразната церемония в Сатирата. Тя благодари на Калин Сърменов за жеста и сподели, че по-добре, че на Мутафова са й отредили крайно място, тъй като тя обичала да седи от края. Муки не скри сълзите си и сподели, че се чувства много тежко и още не може да свикне с отсъствието на майка си.


"Много е ценно за да се запази споменът за Стоянка. Тя обичаше театъра, тя живееше с театъра", сподели Муки.

"Много ми се иска духът на тези хора като Стоянка Мутафова, като Калоянчев да продължава да живее и те да бъдат част от театъра, от тази атмосфера, от този дух тук", пожела Калин Сърменов. 

"Сигурна съм, че Стоянка ще продължи да живее тук. Вярвам в това", изрази надеждата си дъщеря й.

Да почетат Кралицата на комедията дойдоха актьорът Славчо Пеев и мениджърът на актрисата Евгени Боянов, който бе най-близкият човек до нейното семейство.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА