Стоянов: Българската химическа промишленост е реализирала износ за 7,2 млрд. лева за първите 8 месеца

През декември цената на газа ще е малко по-висока, заяви министърът на икономиката

Новини
19:40 - 09 Декември 2022
2211
Стоянов: Българската химическа промишленост е реализирала износ за 7,2 млрд. лева за първите 8 месеца

За първите осем месеца на тази година химическата промишленост у нас постига 45 процента ръст на износа, който е на стойност 7,2 милиарда лева, заяви във Варна министърът на икономиката Никола Стоянов. Той е гост на тържествата по случай 25 години от приватизирането на най-големия содов завод в Европа - "Солвей Соди" в Девня.

Министър Стоянов уточни, че в този сектор са заети около 13 хиляди души.

"Огромен дял от реализирания износ се пада точно на "Солвей Соди", посочи министърът.

Според него държавата ще продължи да работи със стратегическите работодатели в бранша, за да могат кадрите да имат перспектива за развитие.

Министърът припомни, че заводът в Девня прави големи инвестиции в различни проекти, насочени към намаляване на въглеродния отпечатък. Според него предприятието е добър пример за устойчивост и ще остане сред световните лидери и през 21 век.

Заради кризата с енергоносителите държавата ще продължи да компенсира фирмите, допълни Стоянов. Според него решението на Народното събрание в тази посока ще помогне на българския бизнес да стане по-конкурентноспособен.

Министърът коментира още, че през декември цената на газа ще е малко по-висока и увери, че правителството ще пледира пред народните представители да приемат фирмите да получават компенсации, ако тя се качи над 200 лева.

Министърът допълни, че държавната политика за стойността на горивата е стабилна, предстои "Лукойл" да премести дейността си у нас, като ще бъде обложена с данъци и свръхпечалбата на компанията.

На въпрос за реализираните инвестиции в страната ни през тази година той посочи, че политиците се опитват да експлоатират темата, но точните цифри ще станат ясни най-рано през март догодина. Стоянов уточни, че до тогава няма смисъл да се коментира, но интересът на инвеститорите към нашата страна е много висок.