Стоянов: Готови сме да окажем хуманитарна помощ на Турция, спешно търсим как да ремонтират МиГ-29

Свят
10:55 - 06 Февруари 2023
2910
Стоянов: Готови сме да окажем хуманитарна помощ на Турция, спешно търсим как да ремонтират МиГ-29

"В ход е логистична операция за транспортирането на аварийния екип на Столична община с два самолета "Спартан" до летище Адана в Турция" - заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на брифинг.

Той добави още, че в момента на летище "Враждебна" се очаква пристигането на екипа.

"Имаме готовност да изпратим и медицински екип от ВМА в помощ на пострадалите от земетресението", каза още служебният министър.

"Други екипи на МВР и Българския червен кръст тръгват с автомобили към засегнатия от разрушителното земетресение турски район".

"България има готовност да окаже и хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението, като се очаква Турция да каже от какво има нужда", заяви още Стоянов.

Мощното земетресение с магнитуд 7,4 в турския окръг Кахраманмараш рано днес е отнело живота на общо над 600 души в Турция и съседна Сирия, съобщиха световните агенции и турските медии.

По данните към момента в Турция са загинали 284 души, а в Сирия - 237.

Относно приоритетите, които си поставя и работата, която са свършили през предишното управление, той съобщи: "Модернизация на армията, договор за втората партида самолети F-16, както и много законодателни промени белязаха дните на предишния служебен кабинет от 2-ри август 2022 г".

Министерството на отбраната спешно търси варианти за ремонт на изтребителите МиГ-29, обяви служебният министър Димитър Стоянов.

Паралелно той е помолил до 15 февруари да получи оферти от Швеция, Франция и Израел за заместващи самолети.

Стоянов обяви и проблем в договора с Полша за два двигателя на МиГ-29. Единият е в добро състояние, но другият трябва да бъде проверен допълнително, разясни той. За Ади това сега опитвал да промени договора с Полша да е само за един двигател.

Стоянов предупреди, че ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни.