Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява , работи се по обезопасяване на 2 съседни села

Човешки жертви няма, но хората са в шок

Актуални новини
20:35 - 17 Юли 2024
977
Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села

Десетки пожари все още горят на различни места в страната. Повечето вече са локализирани и под контрол. Най-тежка тежката е обстановка в ямболската община Болярово, където огънят погълна къщи в село Воден. 

Човешки жертви няма, но хората са в шок.

Общо 23 екипа на пожарната се борят с пожарите в община Болярово. Около 10 къщи са изгорели при пожара в село Воден.

Хората са евакуирани, няма пострадали, но все още горят дворове на къщи, каза вътрешният министър Калин Стоянов, който дойде на място в боляровското село. 

Не е отминала опасността за други две села в общината - Крайново и Шарково. Там има по четири екипа на пожарната.

По думите на Калин Стоянов вятърът бързо е сменил посоките си и това е причината огънят да влезе бързо в селото преди да бъдат евакуирани хората.

 

"Изключително бързо при тези високи температури огънят е навлязъл в селото. Има засегнати къщи, някои от тях са обитавани, други не са.

Хубавото е, че няма човешки жертви. Взето е решение всички живущи да бъдат евакуирани.

В момента се работи предимно по обезопасяване на две съседни села, към които огънят се движи. Има и няколко къщи, които в момента продължават да се гасят, но като цяло ситуацията в селото започва да се овладява.

Ние ще направим всичко възможно да обезопасим всички къщи на живущите, за да може до вечерта, до тъмно да се върнат по домовете".

Противопожарни екипи включително, хеликоптери и булдозери от Турция ще се включат в гасенето, каза още министър Стоянов.

 

Беше съобщено, че Министерството на външните работи е отправило молба до турските власти за осигуряване на 4 булдозера с по два пожарни екипа, 2 хеликоптера , както и всякаква друга техника, която е подходяща и адаптирана за тежките условия и терен.