Стожер вика „Оставка“ заради кал в чешмите

Актуални новини
16:56 - 22 Юли 2021
1756
Стожер вика „Оставка“ заради кал в чешмите

От години селата в община Добричка са подложени на системна липса на вода, а дори и да я има, то от чешмите тече кал.

И въпреки че по проблема са провеждани десетки срещи с областните управители на Добрич, с Асоциацията по ВиК, с директора на водното дружество, изпращани са редица сигнали от Общинския съвет до ангажираните институции, до днес хиляди жители продължават да живеят, наобиколени от туби с вода, за да могат да посрещат най-елементарните си ежедневни нужди. 

Напрежението в село Стожер днес ескалира до степен, в която жителите му излязоха на протест и блокираха за около един час главния път Добрич – Варна, съобщи БНР. 

Стотици хора с дни са без водоподаване, а реакция от страна на ВиК дружеството няма. Кметовете на засегнатите села от безводие заплашиха, че, ако до седмица водата не потече от чешмите им, хората са готови на по-драстични протестни действия.

С възгласи „Оставка“ и „Искаме вода“ жителите на селата Стожер и Ново Ботево за пореден път заявиха възмущението си, че нямат вода, а когато тя все пак потече, да е с изключително лошо качество.

Кметът на община Добричка Соня Георгиева заяви, че има проект за алтернативно захранване на село Стожер, но представената сума за него от ВиК Добрич е непосилна за общината. 

За проблема са уведомени всички ангажирани институции, МРРБ, както и служебния министър-председател Стефан Янев.