СТРАХ: Корнелия вика ДАНС заради Диляна Гайтанджиева, Вигенин и Елена Йончева

Шефката на БСП потресена от списъка в "Миротворец", иска Зеленски да се намеси

Свят
10:41 - 20 Юли 2023
6388
СТРАХ: Корнелия вика ДАНС заради Диляна Гайтанджиева, Вигенин и Елена Йончева

Шефката на БСП Корнелия Нинова вика ДАНС в комисията за контрол над службите в НС по повод списъка в сайта "Миротворец", в който попаднаха няколко наши, включително платени от Кремъл журналисти, но и зам.-шефът на парламента Кристиан Вигенин. Черният свитък вчера бе определен от украинското посолство у нас като свитък - заплаха за националната сигурност на Украйна. 

Но Нинова изобщо не била съгласна с това твърдение. "Не преувеличавам значението на този сайт. Не се страхувам, повече се притеснявам, че държавата ни 2-3 дни не реагира. Разбирам, че в Украйна се случват ужасни неща, но не може така наедро да се вкарват хора и да се издават политически и смъртни присъди и оповестяването на чувствителни лични данни", каза умерено пък Вигенин и призова случаят да не се ползва за пропагандни цели. 

Специално Вигенин от 24 февруари 2022 г. насам е изразявал позиция против войната на Владимир Путин, руската агресия и пропаганда. 

Шефката му обаче бе далеч по-остра, като каза, че личните данни касаели вярна информация, добита по неясно какъв начин и намекна участие на службите в процеса. Тя е на мнение, че данните нямало как да бъдат взето от обществено достъпни източници, както твърди Украйна. 

Вигенин смята, че е редно външният министър Мария Габриел да бъде изслушан в парламента. "Нищо не правят, ходят по коридорите и говорят: "Ау, колко е лошо всичко това", възмутена е бесепарка номер 1. И намекна, че трябва да се осъществи контакт лично с украинския президент Володимир Зеленски. 

Дали вижда списъка просто като провокация, Нинова отрече - след позицията на посолството у нас. "Очевидно този сайт го има и за тях е добре, че той се занимава с научно-творческа и журналистическа дейност като призовава да се убиват българи", потресена е тя. 

В списъка за ликвидиране освен Вигенин, бяха обявени имената и на сочените за четирихилядници журналисти Диляна Гайтанджиева, Румен Петков, евродепутатката Елена Йончева и др.