Страх в Смолянско: 9 нападения на мечки само за 5 дни

Актуални новини
13:49 - 01 Май 2019
4018
Страх в Смолянско: 9 нападения на мечки само за 5 дни

Девет нападения на мечки са отчетени през последните пет дни, предаде БНР по информация на групата за бързо реагиране при Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян.

От началото на месеца инспекторите са се отзовали на 12 сигнала за нанесени щети от кафява мечка. С покачването на температурите през последните дни от 25 до 30 април са регистрирани девет нападения на мечки върху селскостопанско имущество. Установени са щети върху два пчелина край село Леска, община Мадан, и село Страшимир, община Златоград. Нападнати са и 17 селскостопански животни край селата Сливка и Глогино в община Баните и в селата Славено, Левочево и Полковник Серафимово, община Смолян.

Поради зачестилите нападения на мечки Екоинспекцията призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. От РЗИ съветват пашата да се извършва с пастири кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Общо 19 щети от кафява мечка са регистрирани от началото на годината. За всички доказани случаи са изготвени предложения за обезщетения на собствениците.