Страх: Всички нови затворници под 14-дневно наблюдение

Новини
21:45 - 26 Февруари 2020
4763
Страх: Всички нови затворници под 14-дневно наблюдение

14 дни ще бъдат наблюдавани всички нови в килиите по затворите заради риска от струпване на много хора на едно място. Ще бъдат преглеждани и надзиратели, които са били в чужбина, съобщи зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Професорът е наредил на началниците на затворите да определят длъжностните лица, които да следят за здравословното състояние на новопостъпващите лишени от свобода.

През лекарски преглед ще минават и всички служители на главните дирекции “Изпълнение на наказатнията” и “Охрана” в Министерството на правосъдието, които са се върнали от чужбина след втората половина на януари. Те също контактуват със затворници и арестанти и може да са носител на коронавируса.

“Стотици лишени от свобода и арестанти живеят на сравнително малко пространство. Ако се появи носител на вируса, ще бъде проблем изолацията му. Дългият латентен период също създава рискове. При нас има 6 хил. души, които живеят на големи групи - точно това, което е опасно”, обясни проф. Проданов, който отговаря за местата за лишаване от свобода.

Най-сгрого ще се следят арестите в граничните градове. В тях редовно попадат чужденци, а те са рисков контингент.

Ако заразата проникне в България, началниците на затвори ще спрат свижданията.