СТРАХ: Япония блокира границите си

Актуални новини
04:21 - 14 Януари 2021
2590
СТРАХ: Япония блокира границите си

Япония блокира границите си и спря достъпа до страната на чужденци до 7 февруари. Причината е страхът пандемията от коронавирус. Новината съобщи премиерът Йошихиде Суга.

"Сред тези, които са влизали и напускали по споразумения за бизнес пътувания с 11 държави и региони, не са установени случаи на нов щам на коронавирус. Въпреки това, въз основа на ситуацията в нашата страна, както и факта, че сме идентифицирали друг щам в посетител от Бразилия, решихме да спрем издаването на визи за такива категории до края на извънредния режим на 7 февруари “, каза той.

Суга също подчерта, че това решение няма нищо общо с рисковете пред Олимпийските игри в Токио през лятото.

От 28 декември до края на януари японските власти спряха да издават нови визи на граждани на всички страни и региони по света във връзка с откриването на нов щам на коронавирус. Само японски граждани и чужденци, постоянно пребиваващи тук и притежаващи дългосрочни визи, могат да влязат в Япония сега. Ако се върнат от страни, в които е идентифициран нов щам на вируса, при преминаване на границата ще трябва да имат отрицателен документ за тест за коронавирус, подаден в рамките на 72 часа след пристигането. Те ще трябва да преминат още един тест на летището на пристигане.

В същото време влизането за бизнесмени и бизнес делегации от 11 държави и региони на Азия, включително Китай, Южна Корея, Тайланд, Виетнам, Сингапур, Малайзия, не беше ограничено. Японските власти обаче решиха да отменят и тези отстъпки.

Епидемичната ситуация в Япония започна да се влошава от ноември миналата година, а през декември записите за ежедневното нарастване на броя на заразените и смъртността започнаха да се актуализират редовно, през януари разпространението на инфекцията достигна експлозивна скорост. Към днешна дата над 4 хиляди души са станали жертви на коронавируса в Япония, а общият брой на случаите на инфекция надхвърля 300 хиляди.

В тази връзка на 7 януари властите въведоха извънредно положение в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама и Чиба за един месец. В сряда зоната беше разширена, за да включи още 7 префектури в различни региони на страната. В допълнение югозападната префектура Кумамото въведе собствен режим за спешни случаи. Общо режимът обхваща териториите, където живеят около 73 милиона души, или повече от половината от населението на страната.