Страхът от война покачи още цените на пшеницата, соята и палмовото масло

Русия и Украйна са ключови доставчици на зърнени храни и масла

Новини
13:01 - 24 Февруари 2022
2140
Страхът от война покачи още цените на пшеницата, соята и палмовото масло

Съвсем очаквано и цените, пшеница, соята и палмово масло се покачиха на фона на опасенията за бъдещи затруднения при доставките. Страховете от влошаване на доставките се засилиха, след като Русия атакува Украйна, пишат световните агенции.

Нещо повече - двете страни са ключови доставчици на зърнени храни и масла.

Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло. Селскостопанските търговците са притеснени за износа и смятат, че военен конфликт може да повлияе на движението на реколтата.

Кризата покачи цената на пшеницата до най-високото ниво от 2012 г.

На Чикагската стокова борса майските договори за пшеницата поскъпват с близо 6%. Фючърсите на царевицата нараснаха с близо 5%.

Сушата в Южна Америка намалява перспективите за доставките на соя. Палмовото масло се използва в хиляди продукти - и хранителни, и козметични. Цената му също достигна рекорден ръст, след като недостигът на работна ръка намалява производството в един от големите производители Малайзия.

От месеци експерти предупреждават ще това може да доведе до по-високи цени в магазините за хранителни стоки, особено цените на тестените изделия, шоколад и други, които ще стават все по-скъпи за производство.

Кризата Русия-Украйна "представлява голяма заплаха за доставките на растителното масло, пшеница и царевица", според анализаторът в Rabobank Оскар Тякрав.

Високите цени на торовете също изострят опасенията за по-висока инфлация. Фермерите намаляват използването на торове, а това може да доведе до по-ниски добиви и да повиши цените на храните до още по-високи стойности по света.

Фючърсите на соево брашно в Китай се повишиха до рекорни ценови нива, дори след като правителството обяви, че планира да пусне на пазара соя от държавните резерви на фона на притесненията за ограничените доставки.