Страхил Делийски пред Lupa.bg: БСП се превръща в регионална организация от брокерски тип

Политика
16:59 - 13 Август 2021
7186
Страхил Делийски пред Lupa.bg: БСП се превръща в регионална организация от брокерски тип

Старото умира. Самият факт, че партията на Слави Трифонов победи Бойко Борисов на изборите показва, че старото се е свило – огромна част от хората не вярва на старите партии и системи. Новото обаче още го няма. Това заяви политологът Страхил Делийски по повод политическата криза в момента. 

"Бойко Борисов е приключил. Ако не си даде сметка за това, ще започне да изглежда все по-абсурдно и ще завърши трагично политическата си кариера. Нашите политически елити са сформирани по модела на старото и не си дават сметка, че ситуацията е различна – има нови поколения в обществото и политиката. Затова се държат неадекватно", посочи Делийски.

"Ако се забавим още с новото, рискуваме да изпаднем в политическо безвремие и ще се появят още двама-трима като Слави Трифонов. Не случайно той се появи сега в политиката. Той преведе на езика на масовата култура основните жалони на идеологията на старата система – свободен пазар, конкуренция, индивидуализъм, мачкане, печалба... На кратко казано идеологическата рамка на стария режим Слави я наложи в масовата култура. Част е от онази промоционална индустрия на шоубизнеса, която осъществи културната хегемония на системата. На фона на това се появява със заявката да я бутне, което е абсурд. Той не е минало, а преход. Преходът между умиращото старо и непоявилото се ново позволява на популистките проекти да разцъфват. Може би ще има втори Слави Трифонов, но ще бъде част от новото", предположи Делийски.

"Не е невъзможно в този парламент да се състави правителство с ясно разписани споразумения. Има смисъл да се опита. То ще работи в рамките на няколко месеца, колкото да се оправи бюджета и да се пусне Плана за възстановяване и през април-май ще се отиде на нови избори. Работата на това правителство може да се свърши от служебното, но по Конституция бюджетът не може да се гледа без Народно събрание", обясни политологът.

Той прогнозира, че социалистическата партия ще се свие под ръководството на Корнелия Нинова. "БСП ще стане малка регионално представена организация от брокерски тип. Тя ще се опита да брокерства около властта, както се опита да го прави със Слави Трифонов. Това поведение отваря полето за нова левица в България – истинска, на 21 -ви век, европейска. Всички партии, които възпроизвеждаха стария модел, приключиха. БСП приключва, ГЕРБ като наследник на НДСВ, се свива. Новите не могат да наберат сила, да се организират, да намерят допирни точки. Въпрос на време е", смята Страхил Делийски.