Страхил Делийски пред Lupa.bg: Инвеститори ще натискат партиите за кабинет

80% от обществото ще е против новата коалиция, смята политологът  

Политика
17:30 - 03 Октомври 2022
3749
Страхил Делийски пред Lupa.bg: Инвеститори ще натискат партиите за кабинет

Политиците, които ще направят коалиция след изборите, ще имат подкрепата на не повече от една осма от избирателите. Елитът не е ангажиран да отговаря на очакванията на огромни групи хора, така че той може да прави какво пожелае. Това заяви пред Lupa.bg политологът Страхил Делийски по повод очакваното сформиране на кабинет.  

 „Тежките обстоятелства и националният интерес могат да накарат политиците да се държат на висотата на отговорността. Те ще кажат: „ Ние сме изправени в безпрецедентна ситуация и трябва да сме на равнището на очакванията на българския народ, нека да загърбим егоистичността си и партийното си мислене”. Има и друг вариант: „ Ние сме в опасност, западните ценности трябва да бъдат спасени”, посочи политологът.

По думите му каквато и коалиция да се направи, тя ще е с изключително ниска подкрепа от обществото. Тя ще има поне 80% от избирателите срещу себе си.

„Дори да се създаде мнозинство и да се гласува, то не може да се управлява, когато срещу всяко управленско действие се очаква съпротива. Това ще се случи независимо от начина, по който бъде разказано правителството. То ще бъде функция на сложни политически отношения и баланси. Как ще бъдат удържани в ситуацията, в която има декларативна непоносимост и поляризация между елитите, е отделен въпрос”.

 „Пролетта очакваме пари от Европа. Немалко спонсори и политически инвеститори тези пари са ги надиплили по план-сметките си. Те ще упражнят натиск върху партиите, които ще влязат във властта. Затова ще се намери някаква формула за управление”, убеден е анализаторът.