Страхотен скандал заради идеята да има трамваи и в Пловдив!

Местните власти дебатират дали проектът наистина ще облекчи движението под Тепетата, съветници се обвиняват в кражби на пари

Новини
14:43 - 10 Март 2023
4758
Страхотен скандал заради идеята да има трамваи и в Пловдив!

Съвсем скоро в още един български град може би ще се радват на лукса на трамваите! Може би... И то 122 години след София. Има идея из втория по големина у нас - Пловдив, да бъдат поставени основите за градска железница, а приятният шум да радва жителите на красивия град.

Трамвайният транспорт е заложен в Плана за интегрирано развитие на Пловдив, който беше приет с 43 гласа на сесията на общината. Предложението дойде от Слави Георгиев и бе прието от общинския съвет след дълга дискусия относно целесъобразността на градската железница, която възнамеряват от общината и НКЖИ (Национална компания "Железопътна инфраструктура") да ревизират по сегашните жп трасета.

Разбира се, скандалът беше неизбежен, тъй като в Общинския съвет на Пловдив. Д-р Атанас Баташки от групата “Алтернатива за Пловдив” обяви, че от Плана трябва да отпадне градската железница, защото няма да реши проблема с трафика, а точно обратното – ще създаде такива. Според него решението е да бъдат изкарани жп линиите от Пловдив, а не да се инвестират милиони в тях.

По железницата в градски условия хората ще могат да се предвижват от квартал "Христо Смирненски" през центъра до "Тракия", а това най-вероятно няма да доведе до голям пътникопоток.

Според Слави Георгиев този проект е абсолютно безмислен, тъй като през годините НКЖИ са доказали, че единственото, което правят, е да усвояват пари от Европа, като изобщо не ги интересуват проблемите на Пловдив. Вариантът според него е да се направи трамваен транспорт, който да свърже центъра на града с кварталите и индустриалните зони, като това ще даде реална алтернатива за придвижването в града.

"Някой може да поиска и кораб да докараме по Марица", с тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров коментира идеята на Георгиев. Градоначалникът уточни, че ако няма външно финансиране, ще трябва градът да "погладува десетина години, за да стане това".

Според него има стар проект за трамвайна линия по "Пещерско шосе". За критикувания пробив под Водната палата Здравко Димитров каза: "Няма да стане ад, там сега е ад!" Той попита как съветничката Веселина Александрова въобще коментира трафика в града, като няма книжка.