Страховита находка: Откриха 40 нови вида паяци

Учените са попаднали на неизследваните видове в Австралия

Новини
14:30 - 22 Август 2023
2476
Страховита находка: Откриха 40 нови вида паяци

Почти 40 нови вида паяци, ровещи в земята, са открили учени в тропическите региони на Австралия, съобщи 9News, цитира БГНЕС.

Изследователи от Университета в щата Западна Австралия и музея в Куинсланд, в рамките на продължило една година изследване, са открили до 40 нови паяци, които си правят дупки в сухите и тропически райони на континента. Откритите видове се отнасят към групата, известна като Y-образна форма на дупките.

"До момента дори не сме си представяли колко разнообразно може да бъде тяхното поведение и начина им на живот", каза проф. Джеръми Уилсън от Университета в щата Западна Австралия.

"Всяка дупка има главен и втори, скрит вход, който могат да използват при бягство в случай на опасност", казва археологът от музея в Куинсланд Майкъл Рикс. Само за последните 6 месеца учените са успели да открият 136 различни образци на дупки на паяци.

"В момента работим върху представянето на нашата първа статия за новите видове австралийски подземни паяци, но работата още не е приключила. С помощта на молекулярно секвениране възнамеряваме да изучим еволюцията на тези видове и историята на тяхното разпространение в цяла Австралия. Това ще ни помогне в бъдеще да направим пълен таксономичен преглед на най-разнообразния род мигаломорфни паяци в Австралия", допълва Рикс.

Учените отбелязват, че предстои дълга и трудоемка работа по описването и каталогизирането на всички открити видове паяци, които трябва да получат собствени наименования.

Мигаломорфните паяци са инфраразред паяци с особена конструкция на челюстта. Те обикновено са големи по размер и представителите им се отнасят към семейството на паяците-птицеяди.