Страна на абсурдите: Студентки търгуват бъбреци за 50 бона

Общество
19:00 - 03 Юни 2021
8264
Страна на абсурдите: Студентки търгуват бъбреци за 50 бона

Брифингът на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, който разкри (не)подозираната от мнозина черна истина за трансплантациите в университетската болница "Лозенец" и схемата за трафик на органи, отприщи нечувана вълна от изповеди. 

Двама, продали бъбреците си у нас, се свързаха с редакцията на Lupa.bg, за да разкажат през какво са преминали и на каква стойност. Оказва се, че освен тях, куп млади момичета в студентските си години са се разделили с органа си срещу суми от порядъка на 50 хиляди лева, без родителите им изобщо да подозират. А лесната печалба върви ръка за ръка с бърза експлантация и дехоспитализация на донора, дори преди да са свалени дренажните тръби и стоми, разкриват те. 

Цената за бъбрек от млад донор е близо 2 пъти по-висока на черния пазар, а най-високо се котират млади жени на възраст до 30 години, които не пият, не пушат, нямат татуировки и са с рядка кръвна група. По-евтино излиза пациент да се сдобие с бъбрек от мъж на средна възраст до 40-45 години, но и там мизата не пада под 25 000.

За сравнение, украинци, молдовчани (често бесарабски българи - б.р.), а и монголци са готови да се разделят с органа от отделителната система за скромните между 2500 и 5000 щатски долара - каквато е и схемата на "Лозенец", разкрита по-рано днес. 

Не липсват желаещи у нас да станат донори и на черен дроб, но там смелчагите искат не по-малко от 100 хиляди лева заради далеч по-сложната операция и с много по-бавно възстановяване. "Плюсът" при тези присадки е, че за черен дроб кръвната група не е от такова значение, по-важна е имунната реакция на реципиента и медикаментите, прилагани за супресия. Затова и трансплантациите от жив донор са изключителна рядкост в последните години, уточняват вещи хирурзи в областта.