Странен обект се появи в Слънчевата система

Любопитно
15:48 - 22 Май 2020
1145
Странен обект се появи в Слънчевата система

Необичаен и странен обект се е появил в Слънчевата система. Системата за предупреждение за опасно приближаване към земята на астероиди "АТЛАС" е открила първия троянски астероид, който има опашка на комета, съобщава сайтът Phys.org.

В началото на юни 2019 г. специалистите от проекта са засекли астероида 2019 LD2 в орбита около Юпитер. При следващите наблюдения признаците на комета при този обект се потвърждават, в това число и наличието на газово-прахова опашка. В края на 2019 година и началото на 2020-а беше изяснено, че астероидът е преминал зад Слънцето. През месец април тази година той отново се появи в нощното небе, като запазва кометната си активност.

Тъй като астероидът е троянски, той се движи по същата орбита, на която е Юпитер. Той се намира а едно и също разстояние от планетата в точката на Лагранж. LD2 лети преди Юпитер в състав от облак астероиди, в който се намират стотици небесни тела.

Астероидът-комета може да е бил прихванат от Юпитер съвсем неотдавна. Според друга версия кометните свойства при него може да са се появили при сблъсък с друг астероид, който е разкрил леда под повърхността му и той е започнал да се изпарява.