Страните от БРИКС предлагат алтернатива на долара и еврото

Среща на върха в Китай обсъди взаимноизгоден глобален модел на развитие

Новини
12:46 - 03 Април 2023
2164
Страните от БРИКС предлагат алтернатива на долара и еврото

Представители на страните от БРИКС (съюзът на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) обсъдиха приобщаващ, балансиран и взаимноизгоден глобален модел на развитие, става ясно след проведена в Китай среща на върха между държавите, предават световните агенции.

Държавите от развиващите се икономики проучва потенциалната структура на  нова валута, която да застане срещу долара и еврото, съобщава руската държавна информационна агенция Sputnik.

Заместник-председателят на Държавната дума - Александър Бабаков, смята, че предложената алтернатива на еврото и долара може да бъде подкрепена със злато, редкоземни метали или други активи, включително крипто.

Новината идва, след като Китай осъществи първата си търговия с втечнен природен газ (LNG) с юани вместо с долари, предава Reuters.

Освен страните от БРИКС, няколко други държави, сред които Саудитска Арабия, Аржентина, Иран, Индонезия, Турция и Египет, също изразяват интерес да се присъединят към алианса.

Настоящата световна икономика е дестабилизирана и трябва да бъдат направени правилни усилия за нейното възстановяване,

е основният извод след проведената среща между страните от БРИКС в Китай.

„Едно от най-важните неща в момента е да се подобрят глобалното развитие и управление. Страните от БРИКС самостоятелно ще търсят начини за реализиране на модернизация и ще взимат решения, които отговарят на техните нужди за развитие въз основа на техните национални условия и култура“, заяви на церемонията по откриването Ду Джанюен, президент на Китайската международна комуникационна група.

Проучвания, обявени по време на срещата в Китай, показват, че 81,9 процента от хората в 25 големи държави на пет континента са съгласни, че страните от БРИКС имат добър капацитет за управление.