Страните от ЕС искат преразглеждане на договорите за ваксини

ЕС
12:58 - 15 Юни 2022
2646
Страните от ЕС искат преразглеждане на договорите за ваксини

Страните от Европейския съюз засилват натиска върху Pfizer и други производители на ваксини срещу COVID-19 да предоговарят споразуменията, предупреждавайки, че милиони дози, които вече не са необходими, могат да бъдат изхвърлени, според служители на ЕС и документ, с който разполага Ройтерс.

По време на най-острата фаза на пандемията Европейската комисия и правителствата на ЕС се съгласиха да закупят огромни количества ваксини, предимно от Pfizer и нейния партньор BioNTech на фона на опасенията от недостатъчни доставки.

Но с отслабването на пандемията в Европа и на фона на значително забавяне на ваксинациите, много страни сега настояват за промени в договорите, за да намалят доставките и следователно да намалят разходите си за ваксини.

Въпросът беше обсъден във вторник на среща на здравните министри на ЕС в Люксембург, въпреки че Европейската комисия остана предпазлива по отношение на това какво може да се постигне.

Полша, водещата страна в този опит за преразглеждане на договорите, разполага с повече от 30 милиона ваксини срещу COVID на склад и ще трябва да закупи още 70 милиона съгласно съществуващите споразумения, каза полски дипломат пред Ройтерс, призовавайки за промени, за да се избегне разхищаването.

Полша има население от около 38 милиона, като около 60% са напълно ваксинирани, без да се включват бустерните дози

В писмо, изпратено до Комисията по-рано през юни и видяно от Ройтерс, полският министър на здравеопазването Адам Нидзиелски заедно с колеги от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Румъния призоваха за "намаляване на количествата" на ваксините, които са поръчали.

Те казаха, че договорите са били сключени, когато е било невъзможно да се предвиди как ще се развие пандемията, и сега те трябва да бъдат променени, тъй като ситуацията се подобрява.

"Свидетели сме на прекомерна тежест върху държавните бюджети, съчетана с доставка на ненужни количества ваксини", се казва в съвместното писмо, добавяйки: "Има голяма вероятност дозите, доставени на Европейския съюз, да бъдат изхвърлени".

По време на публично заседание на срещата на здравните министри на ЕС във вторник Словакия заяви, че подкрепя писмото. Други страни, включително Кипър и Малта, призоваха за предпазливост, тъй като условията на пандемията може да се променят отново.

Pfizer и Moderna, който е друг водещ доставчик на ваксини срещу COVID-19 за ЕС, се съгласиха да отложат някои доставки.

Въпреки това министрите заявиха в съвместното си писмо, позовавайки се само на промените, договорени с Pfizer, че те са "недостатъчно решение и само забавят проблема".

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидис каза на публичната сесия във вторник, че Комисията ще работи за допълнително разширяване на доставките следващата година.

Тя предупреди, че в бъдеще може да са необходими много повече дози и отбеляза: "Договорите трябва да се спазват", добавяйки, че ЕС "не може едностранно да променя условията на договорите".

Представител на ЕС, пожелал анонимност, каза през май, че страните от ЕС вероятно ще загубят всяко бъдещо съдебно дело, заведено срещу доставчици.

В момента такива дела обаче не са заведени, казаха служители.

Говорител на Pfizer отказа да коментира писмото, но повтори вече направените промени в договора за адаптиране на графиците за доставка.

Миналата година няколко източноевропейски държави трябваше да получат спешни дози Pfizer, първоначално предназначени за други държави от ЕС, тъй като не поръчаха ваксината и предпочетоха по-евтините ваксини на AstraZeneca , чиито доставки бяха значително намалени поради проблеми с производството.