Страните от ЕС не се разбраха за визите на руснаците

Актуални новини
14:04 - 16 Август 2022
2456
Страните от ЕС не се разбраха за визите на руснаците

Страните от ЕС не са единодушни за налагането на забрана за издаване на туристически визи на руски граждани. Германският канцлер Олаф Шолц се обяви против идеята, която в други страни от Евросъюза набира популярност. 

"Това не е войната на руския народ. Това е войната на Путин и трябва да сме пределно ясни по този въпрос", заяви Шолц по време на скандинавската си обиколка. "Много хора бягат от Русия, защото не са съгласни с режима", подчерта той.

През последните седмици Финландия и Естония призовават за общ подход в целия ЕС за справяне с проблема с руснаците, възползващи се от "вратичка" в санкциите, която им позволява да пътуват по суша в ЕС.

Финландският премиер Сана Марин, която подкрепя забраната за издаване на туристически визи, заяви в Осло, че това е тема, която ЕС трябва да обсъди.

А министър-председателят на Естония Кая Калас написа наскоро в Туитър, че "посещението в Европа е привилегия, а не човешко право." И призова "да прекратим туризма от Русия сега".

Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят темата на годишната си среща в Чехия в края на август. Изявлението на Шолц обаче подсказва, че на този етап забраната би била малко вероятна без подкрепата на Германия.