Страните от ЕС призоваха гражданите си да напуснат Ливан

ЕС
14:39 - 01 Октомври 2024
667
Страните от ЕС призоваха гражданите си да напуснат Ливан

Европейските страни призоваха своите граждани да напуснат Ливан, тъй като Израел започна наземната си офанзива срещу Хизбула във вторник, предава "Ройтерс".

"Бягайте, докато все още можете", каза нидерландският посланик в Ливан Франк Молен във вторник сутринта, но добави, че засега Нидерландия няма да организира евакуационен полет.

"Това наистина е крайна мярка, правите го само ако наистина не можете да направите нищо друго", каза той пред холандската медия NOS.

Боевете между Израел и Хизбула се засилиха в Южен Ливан, след като лидерът на групировката Хасан Насрала беше убит от израелски въздушни удари в петък.

Правителството на Обединеното кралство обяви в понеделник вечерта, че е наело първия си полет от Ливан, за да замине в сряда.

"Жизненоважно е да си тръгнете сега, тъй като по-нататъшната евакуация може да не е гарантирана", каза външният министър Дейвид Лами на британските граждани, описвайки ситуацията като "нестабилна" и с потенциал "бързо да се влоши".

Германското външно министерство също обяви в понеделник, че е изпратило специален военен самолет в Бейрут, "за да подкрепи заминаването на колегите и техните семейства", както и на членове на германски партньорски организации.

Външният министър на Италия Антонио Таяни призова в понеделник вечерта всички италиански граждани да напуснат Ливан, "използвайки търговски полети от Бейрут до Милано или Рим".

"В този момент е добре да напусна страната, защото ситуацията е наистина сложна, водят се боеве. Така че за максимална гаранция е добре италианските граждани да напуснат", каза той.