Странджа иска ГКПП с Турция

Актуални новини
22:09 - 28 Юли 2020
3102
Странджа иска ГКПП с Турция

Жителите на крайграничното ямболско село Странджа отново настояват за  разкриването на  туристически митнически пункт с турското селище Малкочлар. Идеята за отварянето граничен пункт там e от близо 20 години, припомни БНР.

С разкриването на пункта ще бъде съкратено разстоянието от автомагистрала „Тракия" през Ямбол до Къркларели и Истанбул с около 90 км в сравнение със сега ползвания маршрут, ще се  допринесе за активизиране на икономическите отношения с представители на бизнеса от Турция, както и ще се подобри инфраструктурата, подчерта кметът на община Болярово Христо Христов:

„Никога няма да се откажем и съм убеден, че рано или късно това ще се случи. Защото е необходимо, защото това може да отвори контакти, да отвори пазари, инвестиции. Може да даде възможност за една по-добра комуникация между двете държави, като граничен район, да имаме някакви ползи“.

Граничен пункт до село Странджа е съществувал до 1948-ма година и това дава основание на местните жители да смятат, че отварянето е възможно. Преди близо две десетилетия е разработен проект, направени са и постъпки на държавно ниво.