Странно, но факт: Македония инвестира повече в армия от нас

Свят
18:55 - 03 Юли 2023
3376
Странно, но факт: Македония инвестира повече в армия от нас

Северна Македония дава по-голям процент от брутния си вътрешен продукт за модернизация на армията си от България. Това става ясно от нов доклад на НАТО.

През 2022 г. страната ни е дала едва 1,67% от БВП за модернизация, а РСМ - 1,78%.

Един от ангажиментите ни към НАТО е всяка година България да инвестира поне 2% от БВП в нови оръжия и системи. Страната ни обаче го е изпълнявала единствено през 2019 г., когато купи първите осем F-16 за 1,3 млрд. долара.

Най-много за отбрана през 2022 г. пък е дала съседна Гърция - 3,75% от БВП, а най-малко Люксембург - 0,58%, става ясно от доклада. С най-голям принос традиционно е САЩ. За изминалата година американците са отделили 3,47% от БВП за новия оръжия. След тях през 2022 г. се е наредила Полша, която пък е дала 2,42% от БВП.

България да достигне изискуемите 2% още догодина, обеща преди дни пък премиерът Николай Денков. Вчера той и министърът на отбраната Тодор Тагарев проведоха среща с военните ни аташета.

“През последните години България излъчи смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО. Това пося напрежение и дори разделение в обществото, което е проблем за националната сигурност.

Именно поради тази причина ние все още не се възползваме пълноценно и като военен, и като политически капацитет от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза”, отбеляза Денков на срещата. И увери: "Повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството".