Страсбург: Защитата на Народния съд не е свобода на изразяване

Комунистът Валери Жаблянов заведе дело за отстраняването си като зам.-председател на парламента, не го огря

Политика
15:56 - 27 Юни 2023
3936
Страсбург: Защитата на Народния съд не е свобода на изразяване

Европейският съд по правата на човек в Страсбург (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на бившия зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов от БСП, който през февруари 2018 г. бе отстранен от поста заради изказване, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

Жаблянов претендираше, че е нарушено правото му на свобода на политическо изразяване, каквото всеки гражданин и депутат има, и че отстраняването от поста заради изказването му е несъвместимо с това право на изразяване. Според ЕСПЧ обаче оправдаването на Народния съд е равносилно на проповядване на тежко насилие срещу политически опоненти и не може да е защитена реч. 

През февруари 2018 г. Валери Жаблянов бе отстранен от поста зам.-председател на 44-ото Народно събрание с гласовете на ГЕРБ, техния партньор "Обединени патриоти" и "Воля" заради констатация в изказването му, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

БСП се разграничи от тази оценка и заяви, че тя не е съгласувана, а е добавена от автора в декларацията, осъждаща провеждането на Луков марш. Същевременно БСП се проивопостави на отстраняването на Жаблянов от зам.-председателския пост и сезира Конституционния съд.