СТРАШНО Е: Четири села в Родопите 9 дни в снежен капан

Куриози
11:56 - 20 Декември 2021
3355
СТРАШНО Е: Четири села в Родопите 9 дни в снежен капан

Девети ден девинското село Триград и още три селища след него - Кестен, Жребево и Водни пад са откъснати от света, след като обилните снеговалежи срутиха пътя към известната родопска туристическа дестинация, съобщи БНР.

Живеещите в Триград настояват за спешно възстановяване на пътя до селото. Инициативен комитет „За спасяване на Триград“ инициира протестна подписка, която вече е подкрепена от над 2000 души. Селото е целогодишна туристическа дестинация. Сега всички резервации в хотелите и къщите за гости са отменени.

„Положението е страшно“, казва Аркан, който работи в един от най-големите туристически обекти. По думите му местните обекти изплащат кредити, а след скъпия ток бедствието ги е сринало тотално.

„Имаме ток и вода, но с придвижването е много сложно. Отказват хората масово резервации за Нова година. Финансово и инфраструктурно сме много зле - тези загуби кой ще ни ги плати?“, питат потърпевшите.

„Няма пътища. Капарото, всичко изгаря. Положението е трагично“, казва и Емил, който също е зает в туристическия бизнес.

Румен, който работи в мандрата, за пореден ден изхвърля млякото: „Имам ферма, която изхвърля мляко по 100 литра и не знам какво да правя. Няма как да се мине. Плаче ми се. Хотели затворени, мандри затворени. Затъваме от ден на ден.“

Местните жители се готвят за гражданско неподчинение в сряда сутринта на главния път Кричим - Девин, в района на КПП на входа в града.

Радост Караиванова от инициативния комитет очерта какви са исканията им: „Нашите искания са за цялостен ремонт на пътя в участъка от село Тешел до село Кестен, а не само на двете места, където има в момента разрушаване на пътя. Второ, искаме да се извършват някакви спешни строителни дейности за осигуряване на преминаването с автомобили“.

Родопчани са гневни на стриктния полицейски контрол по разрушения път: „Мен ме вбесява, че не ме допускат с личната ми кола вече седми-осми ден, да си кача колата. Едната ми кола, служебна, се счупи, втора се счупи.“

Сред исканията са също обезщетения за бизнеса и подпомагане на хората, чиито работодатели са прекратили дейност заради бедствието.