Стрелба между мафиотски групировки: Как се стигна до масов бой на българи на Халкидики?

Ако не беше смъртта на Ален Делон, щеше да бъде на първите страници на вестниците все още, коменитра мелето проф. Йоаким Каламарис

Актуални новини
08:30 - 19 Август 2024
5616
Стрелба между мафиотски групировки: Как се стигна до масов бой на българи на Халкидики?

„За нас в Гърция това е един феномен. Стресиращо е и притеснително. Ако не беше смъртта на Ален Делон, щеше да бъде на първите страници на вестниците все още. За съжаление вчера имаме още трима арестувани, които се криеха от гръцката полиция и прокуратура. Все още има един български гражданин, който бере душа в болницата.“

Така преподавателят в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. Йоаким Каламарис коментира масовия бой и стрелбата между българи в заведение на гръцкия полуостров Халкидики.

Тримата наши сънародници, пострадали при мелето, остават в болница.

Как отеква в Гърция този скандал и какво още се знае за случая?

По думите на Каламарис данните от полицията и прокуратурата в Гърция сочат за скандал между две мафиотски групировки.

„Това не е скандал само за една забавена поръчка. Медиите пишат различни неща, но данни от полицията сочат към разправа между две български мафиотски групировки. Ние в България сме свикнали поръчките да се забавят, не мисля, че това е причината“, подчерта професорът.

Според него собственикът на заведението, който е канадец, и клиентите са се познавали много добре.

„Големият въпрос на гръцките власти е да се предотвратят подобни инциденти. Ако животът на човека се спаси, може би наказанията ще бъдат от 10 до 20 години лишаване на свобода. В Гърция нещата не са толкова розови – ще има тежки последици“, обясни още Йоаким Каламарис.

Българите ще бъдат обвинени в нарушение на Закона за оръжията, сбиване и нанасяне на опасни телесни повреди.

Причините, довели до стрелбата, все още се изясняват. По разказ на очевидци в заведението е имало над 400 души, сред които и малки деца.

Полицейското присъствие в района остава засилено, свидетелстват и наши сънародници, които почиват на Ханиоти. До момента задържаните са общо осем души.