Стрелбата по Тръмп - най-големият провал на американските служби от 1981 г. насам

Спецслужбите на САЩ бяха подложени на жестока критика след атентата в Пенсилвания

САЩ
12:28 - 16 Юли 2024
1319
Стрелбата по Тръмп - най-големият провал на американските служби от 1981 г. насам

Опитът за убийство на Доналд Тръмп на предизборен митинг в Пенсилвания на 13 юли беше най-големият провал на американските тайни служби през последните десетилетия - а именно след опита за убийство на президента Роналд Рейгън през 1981 г., пише The Wall Street Journal.

Няколко комисии на Конгреса на САЩ възнамеряват да разследват действията на спецслужбите. Основният въпрос, който си задава целият свят в момента, е: как е успял 20-годишен самотен стрелец да заеме огнева позиция на покрива в непосредствена близост до речта на Тръмп? Атентаторът рани Тръмп в ухото, а след това беше застрелян от службите. Самият Тръмп призна, че куршумът е щял да го убие, ако не се беше обърнал в последния момент.

„Реалността е, че няма извинение. Тайните служби не са отделили достатъчно ресурси за наблюдение на открит покрив на 100 ярда от сцената“, каза бившият служител на Тайните служби Бил Пикъл. Той подчерта, че

стрелецът като цяло не е трябвало да произведе нито един изстрел, ако разузнаването е било осигурило нужното ниво на сигурност.

В същото време, отбелязва изданието, снайперист от Тайните служби е убил престъпника „няколко мига” след началото на стрелбата на митинга. Известни са малко подробности какви мерки за сигурност е предприело разузнаването преди митинга в Пенсилвания. Бивши служители на Тайните служби казаха на репортери, че агенцията обикновено проверява близките сгради и предприятия преди подобни събития и също така си сътрудничи с местните правоприлагащи органи за наблюдение и сигурност извън периметъра на събитието.

Работата на разузнавателната агенция е допълнително усложнена от изборния сезон,

тъй като кандидатите за президент са склонни да имат непостоянни графици и може да имат непланирани събития, оставяйки на тайните служби по-малко време да се подготвят за тях. WSJ пише, че кампанията на Тръмп официално обяви митинга в Пенсилвания на 3 юли, десет дни преди да се проведе.

Разследванията ще оценят как тайните служби са взаимодействали с местната полиция и са използвали технологии, включително дронове, за идентифициране на потенциални заплахи. Освен това разузнавателната агенция вероятно ще се сблъска с въпроси относно степента, в която е разчитала на подкрепа от местните правоприлагащи органи и дали федерални или щатски служители са знаели за надвисналата заплаха часове или минути преди стрелбата.

Твърди се, че четири снайперистки екипа са били на митинга на Тръмп.

Все още няма отговор как не са забелязали стрелеца, който в продължение на минути е бил на покрива, нагласяйки оръжията си за стрелба по Тръмп.

Участници в предизборния митинг на бившия американски президент Доналд Тръмп в щата Пенсилвания са видели въоръжен мъж на покрив и са предупредили полицията за него две минути преди да бъдат произведени изстрелите, съобщи в. The New York Times. Тръмп, който ще бъде кандидатът на Републиканската партия за президентските избори през ноември,

бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет Сървис.

В резултат на стрелбата загина човек, взел участие в митинга, а още двама бяха ранени.

Директорката на американската Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл заяви вчера, че стрелбата по време на митинга на Тръмп е "неприемлива" и че няма да подаде оставка от поста си. "Аз съм директор на Сикрет сървис и трябва да направя така, че да съм сигурна, че извършваме оценка и че даваме ресурси на нашия персонал, за да функционира ефективно, както е необходимо", заяви Чийтъл пред ABC News.