Строим затворническо общежитие в Самораново за 1,5 млн.

Общество
12:58 - 10 Ноември 2022
2840
Строим затворническо общежитие в Самораново за 1,5 млн.

Нов арест и ремонт на затворническото общежитие започна в Самораново. На символичната първа копка присъстваха зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, директорът на ГД "Изпълнение на  наказанията" Ивайло Йорданов, директорът на затвора в Бобов дол Крум Петров. Архиерейският наместник на Дупница отец Георги Паликарски отслужи водосвет за началото на строителните дейности.

"Днешното събитие е показателно за последователната политика на Министерството на правосъдието за подобряване и обновяване на условията в местата за лишаване от свобода и привеждането им в съответствие с международните стандарти.

Най-ключов партньор на министерството за постигането на тази цел е Норвежката страна, която чрез Норвежкия финансов механизъм финансира едни от най-важните проекти, като този, за който сме се събрали днес.

Това е причината за значителния напредък в последните години по отношение на модернизиране на сградния фонд, подобряване на условията на живот на лишените от свобода, както и условия за работа на надзорно охранителния състав в сектор затвори и арести", каза зам.-министър Павлова, цитирана от 24 часа.

С тази първа копка стартира изграждането на нов арест, обособяване на преходно отделение (half way house ) и реновиране на затворническото общежитие от открит тип „Самораново” към затвора Бобов дол.

Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти.

Ще бъдат изградени санитарни възли в обособените спални помещения, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, перално отделение, котелно помещение, административни помещения за надзорния и административния състав.

В съществуваща сградата на територията на общежитието е предвидено да се извърши ремонт и преустройство, така че тя да се превърне в модерен арест с всички необходими помещения за нормалното му функциониране. На първия етаж на тази сграда ще бъде обособено преходно отделение (halfway house).

Общата стойност на проекта е в размер на 1 309 504,74 лева (един милион триста и девет хиляди петстотин и четири лева и седемдесет и четири стотинки), без ДДС или 1 571 405,69 лева (един милион петстотин и седемдесет и една хиляди четиристотин и пет лева и шестдесет и девет стотинки) с вкл. ДДС, а срокът за изпълнение е април 2024 г.